JESTEŚ TUTAJ Strona główna » Blog » 6 prostych kroków, aby rozpalić shishę jak profesjonalista

Bestsellery

Nowości w sklepie

Olejek CBD Rollshot Peach Bomb Dope hemp shot

Olejek CBD Rollshot Peach Bomb Dope hemp shot69,00 zł65,00 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 69,00 zł

Olejek konopny CBD Bomb Dope Lime 150ml hemp shot

Olejek konopny CBD Bomb Dope Lime 150ml hemp shot69,99 zł65,00 zł
Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to 69,99 zł

123

6 prostych kroków, aby rozpalić shishę jak profesjonalista

Data dodania: 23-03-2022
Dobrze rozpalona fajka wodna to idealny sposób na odprężenie po ciężkim dniu. Coraz więcej osób decyduje się na zakup własnej shishy i sprawdzenie swoich umiejętności w serwowaniu pysznej sesji, która może urozmaicić domówkę. Z niniejszym poradnikiem postawienie tych najtrudniejszych pierwszych kroków będzie znacznie przystępniejsze.


alt
 

Shisha to popularna forma palenia, która polega na inhalowaniu dymu przez rurkę zanurzoną w wodzie, która znajduje się w specjalnym naczyniu zwanym "dzbanem". Dym jest produkowany przez palenie mieszanki tytoniu i owoców lub innych składników, takich jak mięta lub kwiaty, alternatywą dla melasy są żele, które są często wolne od nikotyny.

Aby rozpalić shishę, potrzebne są następujące rzeczy:

  1. Shisha
  2. Tytoń do shishy (zwany melasą bądź zamiennik w postaci żelu)
  3. Fajki do palenia shishy
  4. Węgielki tradycyjne bądź samorozpalające (poleca ze względu na łatwość użycia)
  5. Dedykowana rozpalarka bądź zapalniczka żarowa (wystarczą również zapałki, lecz będzie to nieco trudniejsze)

Oto krok po kroku, jak rozpalić shishę:

  1. Przygotuj shishe, wlewając do niej wody, aby rurka była zanurzona w ok. 1/3 długości. Woda ma za zadanie ochłodzić dym, aby był on łatwiejszy do wdychania. Podłącz węże i przygotuj folię aluminiową bądź dedykowane sitko na cybuch.

  2. Do cybucha nałóż melasę bądź jej zamiennik w postaci żelu (w formie "galaretki" bądź kamyki nasączone żelem, które są wielokrotnego użytku). Uprzednio warto wyłożyć cybuch sreberkiem co zminimalizuje zabrudzenia powstałe podczas palenia i ułatwi czyszczenie shishy po sesji. Po nałożeniu melasy nałóż sreberko na cybuch (wykonaj dziurki pozwalające na przepływ powietrza - są do tego specjalne dziurkacze bądź wykonaj je wykałaczką), aby rozpalony następnie węgielek nie leżał bezpośrednio na melasie. Melasa nie może być mocno ubita, przed nałożeniem sreberka delikatnie ją przemieszaj, aby przepływ powietrza był swobodny.

  3. Węgielek należy zacząć rozpalać od krawędzi, w przypadku samorozpalającego jest to bardzo łatwy proces, ponieważ sam zacznie się błyskawicznie dalej rozpalać - wystarczy zaczekać. W przypadku klasycznego węgielka najlepiej będzie użyć specjalnej rozpalarki, co pozwoli na równomierne jego rozżarzenie, a to przełoży się na jakość palenia shishy. 

  4. Po rozpaleniu węgielka ułóż go na górze cybucha, odczekaj minutę-dwie, następnie powoli zacznij zaciągać się z węża. Buchy zacznij stopniowo zwiększać, ponieważ wraz z większym przepływem powietrza dostarczasz więcej tlenu do węgielka, przez co podnosi się jego temperatura, a dzięki temu lepiej przebiega proces palenia - osiągniesz dzięki temu większe chmury, lecz uważaj, aby nie przesadzić! Może to spowodować przypaleniem się melasy i drażniącym smakiem dymu, który nie jest pożądany. 

  5. Po ok 15-20min aktywnej sesji warto zdjąć węgielek, trzymając go w szczypcach delikatnie "stuknąć" o krawędź talerza w celu obtrącenia nagromadzonego się popiołu. Podczas tej czynności warto ponownie przemieszać melasę i ponownie umieścić węgielek uprzednio zakrywając cybuch sreberkiem.

  6. Średnio sesja trwa od 45min do 60min. W tym czasie zależnie od użytych węgielków i ich czasu spalania może pojawić się potrzeba dołożenia kolejnego. Podczas sesji warto shishę raz na 15min "przedmuchać" w dmuchując w nią powietrze. Pozwoli to przeczyścić komorę filtracyjną. Drugą czynnością podczas sesji jest wylanie wody z węży, gdzie woda naturalnie się gromadzi i może przy dłuższej sesji zacząć przeszkadzać.

Najczęstsze błędy popełniane przez palaczy shishy to między innymi:
Źle dobrany do tytoniu typ cybucha. Cybuch to najczęściej wykonane z gliny naczynie z otworem przelotowym wewnątrz, jest ich wiele, różnych, a każdy z nich nadaje się do palenia innego tytoniu.

Mycie materiałowego węża do shishy - Mycie wężyka, który nie został wykonany z tworzywa sztucznego, nie jest wskazane.
Zasada ta obejmuje także ustniki wykonane z materiałów podatnych na korozję. 
Najlepiej chronić je przed kontaktem z wodą i przechowywać w suchym miejscu.

Niewłaściwie używanie węgielków do shishy - Dosyć częstym błędem jest próba rozpalenia węgielków od razu na fajce wodnej. Jest to niezwykle niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia, szczególnie w przypadku samorozpalających się zamienników tradycyjnych węgielków do shishy.

Nieodpowiedni poziom wody w dzbanie - Poziom wody w dzbanie zależy od głębokości, z jaką wchodzi w niego rurka zanurzeniowa. Nadmiar cieczy w dzbanie wpływa negatywnie na jakość palenia. Utrudnia możliwość zaciągnięcia się aromatem nasączonego tytoniu. Działa to również w drugą stronę. Jeżeli rurka zanurzeniowa nie jest zakryta przez wodę do odpowiedniego punktu, jakoś palenia również spada, ponieważ nie ma możliwości filtracji dymu przy pomocy filtra wodnego.

Nieodpowiednie nabijanie tytoniu do cybucha - Aby uniknąć tego problemu polecamy lżejsze ubijanie tytoniu niezależnie od typu i modelu cybucha. Przydadzą się także dodatkowe akcesoria. Warto kupić pierścień dystansujący na cybuch o tej samej co on średnicy lub nakładkę na cybuch. 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób dorosłych!
Oświadczam, że ukończyłem 18 lat.
Potwierdzam.Zrezygnuj